Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa – zioło o wszechstronnym zastosowaniu? Jeśli nie to warto zapoznać się z tą rośliną, która jest nie tylko przyprawą i lekiem.To zioło, które powinno znaleźć się w każdym domu. Miętę można uprawiać w doniczce na balkonie lub parapecie, a co najważniejsze nie jest wymagająca w hodowli. Każdy pamięta z dzieciństwa, gdy babcia lub mama zaparzały właśnie miętę na ból żołądka, ale to tylko jedno z jej zastosowań.

Skąd wzięła się mięta pieprzowa?

mint-321813_640Pierwsze wzmianki o mięcie pieprzowej wskazują na XVII wiek, gdzie w Anglii powstała z połączenia mięty zielonej i dzikiej. Od tamtej pory zaczęto ją uprawiać.

Niektóre źródła podają, że przywędrowała na kontynent europejski dzięki mnichom z Japonii bądź Chin, inne że została stworzona przez bogów…

Minthi była nimfą, którą Hades upodobał sobie za kochankę, gdy o konkurencji dowiedziała się zazdrosna żona Persefona postanowiła zemścić się na rywalce. Hades aby ją uratować przed zemstą, zamienił ją w roślinę – miętę. Od tego momentu znana nam mięta została poświęcona dla boga ciemności.

Mięta pieprzowa – co to za ziółko?

3421840278_cb1fa5db03_n
Mięta pieprzowa, zwana również lekarską jest wieloletnia byliną (choć co 2-3 lata  trzeba ją przesadzać). Jest to zioło o krzewiastym pokroju, wysokie na 30 do 90 cm. Łodyga rozgałęzia się w okółkach liści i jest koloru od zielonego do brunatno-brązowego w zależności od odmiany i podłoża na jakim rośnie.

Liście mięty pieprzowej są podłużno – jajowate, zaostrzone, nierównomiernie osadzone na krótkich ogonkach. Kwiaty jej są drobne (około 5 – 6 mm) , koloru rożowego, jasnofioletowego bądź czerwonego, kwitnie od czerwca do sierpnia. Jeśli chcemy przedłużyć okres użytecznośći świeżej mięty, zrywamy pojawiające się kwiatostany.

Zbiory liści mięty najleży przeprowadzać przed jejfile0001763682414 zakwitnięciem oraz najlepiej z rana, gdyż wtedy ma w sobie najwięcej olejków eterycznych. Suszymy ją w ciemnym miejscu, w niskiej temperaturze (około 35 stopni). Trzymamy ją w szczelnie zamknietym słoju, w ciemnym miejscu. Liście mięty pieprzowej kruszymy dopiero przed użyciem.

Właściwości mięty

Mięta ma przyjemny aromat i lekko pikantny smak, poza tym ma właściwości rozgrzewające i chłodzące, poprawiające trawienie, usprawniające prace jelita, przeciwbakteryjne, lekko uspokajające.

Zawiera w sobie olejki eteryczne, poziom wynosi około od 1,2 do  3,5 procenta ( między innymi mentol i menton) oraz substancje czynne takie jak: garbniki, flawonoidy, gorycze i fenolokwasy. Poza tym występują w niej witamina A i C, kwas foliowy, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez oraz związki fenolowe mające działanie przeciwutleniające.

14905490177_ab83eaf2dc_mMięta znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni i ludowej medycynie od wieków, również nauczyliśmy się wykorzystywać jej właściwości na wielu różnych poziomach.

Korzystne działanie mięty we wspomaganiu trawienia czy leczeniu infekcji układu oddechowego jest powszechnie znane i doceniane. Ale nie tylko takie zastosowanie ma to niezwykłe zioło…

Zastosowanie wewnętrzne

Napar z mięty jest stosowany najczęściej przy dolegliwościach przewodu pokarmowego, dezynfekuje go i pomaga powstrzymać cup-2176_640rozwój bakterii, pobudza również wytwarzanie soków trawiennych oraz soku żołądkowego. Znana jest także ze zbawiennego wpływu na dolegliwości brzuszne, likwiduje wzdęcia, łagodzi objawy jelita drażliwgo, kolkę, eliminuje zgagę i nudności (również te związane z podróżowaniem).

Mięta ma również działanie rozkurczowe i przeciwbólowe, co może być wykorzytywane przez kobiety w eliminowaniu dolegliwości menstruacyjnych.

lemon-91537_640Mięta uspokaja i obniża ciśnienie krwi co pomaga w neutralizowaniu stresujących sytuacji oraz rozdrażnieniu. Sprawdza się również przy zwalczaniu bezsenności – ułatwia zasypianie. Mięta pomaga przy atakach migreny.

Miętowy napar wspomaga odchudzanie oraz pomaga w pozbyciu się zgromadzonych w organizmie toksyn, dzięki właściwościom moczopędnym i wiatropędnym. Włączenie jej do codziennej diety szczególnie polecane jest osobom z chorobami wątroby oraz dróg żółciowych.

Zastosowanie zewnętrzne

Mięta pieprzowa ma działanie przeciwzapalne oraz kojące, dlatego wykorzystywana jest przy leczeniu skórnych przypadłości. Świeże ugniecione liście mięty lub napar można stosować miejscowo na skórę w celu złagodzenia zapalenia stawów, dobrym pomysłem jest również nacieranie zbolałych mięśni.

Przy problemach skóry głowy i włosów napar z mięty pieprzowej zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy i łupieżowi. W okresie zimowym pomaga zwalczać przeziębienie, działa również łagodząco na bolące gardło, a przy infekcjach nosa i zatok możemy stosować ją jako napar do inhalacji.

Mięta wpływa na nasze zdrowie nie tylko w formie naparu, wykorzystywana jest również w kosmetyce w perfumach, maseczkach, kremach, pastach do zębów, często wykorzystywany jest olejek miętowy.

Mięta w kuchni

cake-110934_640Zioło to ma moc wydobywania głębi smaku z potraw do których jest dodawana. Aromat mięty wnosi świeżość do dań i tym samym podnosi kulinarne doznania. Nic tak nie orzeźwia.

Sprawdza się w przepisach na sałatki, desery, napary, lemoniady, koktajle. Jej świeże liście rewelacyjnie komponują się z czekoladą, lodami czy sorbetami.

Kiedy warto uważać na miętę, czyli przeciwwskazania

Mięta jest bezpiecznym ziołem, ale należy uważać z jej dawkowaniem przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci. Może nasilić ból brzucha, wymioty oraz przy stosowaniu zewnętrznym może wywołać podrażnienia skóry, alergie bądź wysypkę.

Author: Marlena

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.