Rukola i jej ukryte talenty

Rukola – aromatyczna, pikantna i zdrowa.  Od kilku lat znowu panuje moda na tę roślinę, która przywędrowała do nas z Włoch.Roślina ta jest bardzo doceniana w kuchni śródziemnomorskiej, uważanej za najzdrowszą.

Rokietta siewna, a rukola – co je różni

dzika rukola

Dzika rukola

Rukola (Rucola Selvatica) jest często mylona z rokiettą siewną (Eruca sativa), która była znana w Polsce już przed wojną. Rokietta bądź rukiew siewna to polska nazwa tej rośliny. Roślina zapomniana u nas przez lata. Mimo tego, że w wytwornych restauracjach była wykorzystywana jako przyprawa.

W czasach teraźniejszych największe zastosowanie ma w gastronomii. Rukola jest rośliną wieloletnią, kwitnie na żółto, ma małe nasiona. Rokietta jest rośliną jednoroczną, kwitnie na biało, ma większe nasiona oraz pikantniejszy smak.

Rukola choć jest tylko podobna do sałaty  ma szerokie zastosowanie w różnego rodzaju sałatkach, ale nie jest nią. Mimo tego, że wiele osób uważa ją za sałatę, należy do rodziny kapustowatych, jak brokuły, jarmuż, brukselka, rzeżucha, chrzan, gorczyca oraz wiele innych.

Rukola i jej wartość odżywcza

Rukola jest żródłem wielu składników.witaminy A, C, K i B.  Źródło soli mineralnych wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku. Rukola zawiera także olejki eteryczne, kwas foliowy i alfa – linolenowy, to właśnie on daje jej lekko orzechowy posmak.

Rukola zawiera również aminokwasy siarkowe i to one są odpowiedzialne za jej pikantny posmak oraz za przeciwbakteryjne działanie. Rukola zawiera w sobie około 20% białka roślinnego.

Właściwości rukoli

kwiatrokietty

Kwiat rokietty siewnej

Flawonoidy zawarte w tej roślinie mają wpływ na rozwój cukrzycy i  chorób układu krążenia i pomagają w zmniejszeniu dolegliwości. Dzięki antyoksydantom działa przeciwrakowo.

Cynk zawarty w rukoli wzmacnia układ immunologiczny, działa antytoksycznie i antywirusowo.
Rukola działa moczopędnie. Pomaga w regulacji pracy nerek i w wydzielaniu insuliny oraz bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen, dzięki zawartości potasu.

Pomaga w procesie trawiennym, wzmaga wytwarzanie żółci oraz dzięki zawartośi błonnika pozostawia uczucie sytości i wpływa na perystaltykę jelit. Rukola zapobiega otyłości, gdyż zawiera tylko 30 kalorii na 100 gram – większość składu rukoli to woda. Leczy nieżyty i wrzody żołądka, zwalcza nadkwaśność, likwiduje wzdęcia, zgagę, bóle brzucha.

rukola

Rukola

Działa przeciwszkorbutowo, gdyż uzupełnia niedobór witaminy C. Zawarta w rukoli witamina C pomaga przyswajać żelazo z pokarmów, dzięki czemu zapobiega anemii. Obniża gorączkę, udrażnia drogi oddechowe, podnosi odporność.

Zawarte w rukoli witaminy pomagają zwalczać wolne rodniki, czyli wpływa na wygląd naszej skóry. Rukola zawiera dużą dawkę witaminy K, dzięki której wpływa na układ kostny. Witamina A działaje na jakość naszego wzroku. Nasiona rukoli uznawane są za afrodyzjak. Działają stymulująco i pomagają leczyć impotencję.

Rukola w kuchni

pizzazrukola

Pizza z rukolą

Rukola ma smak lekko pikantny z lekkim orzechowym posmakiem i trochę gorzkawy, co sprawia, że ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jej gorzki smak może za pierwszym razem odrobinę zniechęcić, więc warto na początek przygotować ją jak szpinak, choć najlepiej smakuje na surowo w mieszance sałat. Warto ją podawać, kiedy chcemy zaostrzyć smak potrawy.

Rukola jest świetnym dodatkiem do pizzy, makaronów, zapiekanek, rizotto. Rukola we wszelkiego rodzaju sałatkach, idealnie dopasowuje się do oliwy, cytryny, octu balsamicznnego, winnego, a także jabłkowego.

Można wykorzystać ją przygotowując jajecznicę, pasty twarogowe, mieszać z tofu, a także dodawać  do kefiru. Doskonale komponuje się z warzywami grilowanymi, serami, orzechami oraz cytrusami. Rukola równie dobrze może zastąpić bazylię w pesto.

Od jakiegoś czasu spożywanie kwiatów stało sie nowym trendem w modzie, więc kwiatostany rukoli również mogą znaleźć sie w naszej kuchni, na przykład na sałatce.

Nasiona lub liście rukoli zanurzone w oliwie nadadzą jej lekko pikantno – orzechowy smak. Nasiona rukoli możemy wykorzystać do przygotowania pasty przyprawowej podobnej do musztardy. Nasiona rukoli świetnie nadają się również na kiełki.

makaron z pestozrukoli

Makaron z pesto z rukoli

Na Wschodzie nasiona tej roślinyn wykorzystywane są do produkcji oleju, który pomaga w konserwowaniu przetworów warzywnych. Świeże nasiona wykorzystywane są do dań wegetariańskich.

Author: Marlena

Share This Post On

1 Comment

  1. „Flawonoidy zawarte w tej roślinie mają wpływ na rozwój cukrzycy, chorób układu krążenia”Czyli ze rukola powoduje te choroby?Cos tu jest chyba zle napisane.

    Post a Reply

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.