Rzeżucha dobra na każdą porę roku

Rzeżucha to skarbiec wielu cennych składników odżywczych i niestety kojarzy nam się najczęściej z nadchodzącą wiosną oraz świętami Wielkanocnymi.Powinniśmy docenić ją najbardziej w okresie zimowym i przedwiośniu, kiedy ciężko o dobrej jakości warzywa, które w tym okresie najczęściej  uprawiane są za pomocą chemii. Zapewne każdy wie jak uprawiać rzeżuchę, ale czy każdy wie jakie ma wartości i jak wykorzystać ją nie tylko dla ozdoby?

Rzeżucha to idealna roślina dla osób, które nie mają własnego ogrodu

rzeżucha Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca siewna. Rzeżucha jest spokrewniona z kapustą, a także z rukwią wodną.Pochodzi z Etiopii lub poludniowej Azji. Do Polski dotarła w XIX wieku. Dawniej używano jej w medycynie ludowej lecząc pasożyty, owrzodzenia skóry, dezynfekowano nią jamę ustną oraz przewód pokarmowy.

Wartość odżywcza rzeżuchy

Rzeżucha jest boogata w witaminy A, E, C,  B1, B2 ,PP,K, a także  składniki mineralne : potas, magnez, wapń, chrom, jod. Rzeżucha zawiera także związki bioaktywne, glikozydy oraz olejki eteryczne, które nadają jej specyficzny smak, dzięki zawartości związków siarki.

Rzeżucha i jej właściwości lecznicze

Rzeżucha ma działanie wszechstronne poprawia apetyt, przyspiesza przemianę materii, odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn.

Siarka zawarta w tej roślinie wspomaga włosy, kiedy są matowe, łamią, wypadają i przetłuszczają się. Roślina ta jest rewelacyjna, gdy czujemy się słabo, mamy szarą cerę i źle znosimy zmiany temperatur.

Rzeżucha na kiełkownicy

Rzeżucha na kiełkownicy

Rzeżucha jest wskazana przy chorobach nerek, gdyż działa moczopędnie. Należy uważać z ilością spożywanej rzeżuchy, gdyż za dużo może wywołać stan zapalny pęcherza.

Rzeżucha polecana jest kobietom w ciąży oraz dzieciom za względu na zawarte w niej żelazo. Wskazane jest także spożywanie jej przy anemii, chorobach reumatycznych, chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia.

Rzeżucha reguluje pracę tarczycy, ze względu na zawarty w niej łatwo przyswajalny jod.

Rzeżuchę powinny spożywać także osoby nie tolerujące produktów mlecznych oraz osoby chorujące na osteoporozę. Rzeżucha zaraz po orzechach laskowych jest największym źródłem wapnia.

Rzeżucha wpływa korzystnie na stan paznokci, skóry i włosów. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, zalecana jest osobom palącym, którzy mają o około 40%  mniej tego utleniacza niż osoby niepalące.

Rzeżucha jest niskokaloryczna, dlatego polecana jest osobom odchudzającym się.

Rzeżuchę poleca się cukrzykom, gdyż obniża poziom cukru we krwi. Zawarty w niej chrom wspomaga pracę trzustki.

Rzeżucha w kuchni

rzeżucha w kuchni

Zastosowanie rzeżuchy w kuchni

Rzeżucha doskonale nadaje się do sałatek, surówek, kanapek, past kanapkowych, jajecznicy, ziemniaków, masła, twarożków, do zup. Rzeżuchę można siekać jak szczypiorek.

Sałatek z rzeżuchą nie polewamy octem, gdyż jego dodatek niszczy zawartość żelaza.

Rzeżucha nadaje się na kiełki, gdyż bardzo szybko rośnie.

Rzeżucha jest rewelacyjnym materiałem do dekoracji.

Uprawa rzeżuchy

Uprawa rzeżuchy jest łatwa. Przede wszystkim szybko rośnie i toleruje prawie każdy klimat, a najważniejsze, że do jej hodowli nie trzeba używać nawozów. Nasiona są łatwo dostępne i niedrogie.

Uprawiać rzeżuchę możemy przez cały rok więc, aby cieszyć się jej pikantnym smakiem  należy wysiewać ją stopniowo. Nasion nie należy przechowywać przez długi okres, gdyż szybko traci zdolność do kiełkowania. Wystarczy wyłożyć watą lub gazą płytkie naczynie, tackę lub talerz, namoczyć wodą i rozsypać nasiona. Równie dobrze można płytki pojemnik wypełnić ziemią i posiać roślinę po powierzchni wilgotnej ziemi. Trzeba pamiętać, że rzeżucha lubi mieć wilgotne podłoże.

Rzeżucha kiełkuje już po 3 -4 dniach. Zbiór możemy zacząć już po tygodniu, gdy rzeżucha osiąga wysokość około  4 – 5 centymetrów. Przed spożyciem należy usunąć torebki nasienne. Najsmaczniejsze są te listki, które przez kilka dni były umieszczone w jasnym i chłodnym miejscu.

Rzeżucha, gdy zaczyna kwitnąć zbierana jest do celów leczniczych. Nie nadaje się do spożywania, gdyż ma gorzki smak.

Author: Marlena

Share This Post On

1 Comment

  1. Rzeżucha to niesamowity przysmak do wielu potraw! Jest w niej wiele cennych składników, dlatego często gości na moim stolu!

    Post a Reply

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.