Stewia

Stewia – bezpieczniejszy , naturalny i bezkaloryczny słodzik.

stewia

Kwiat stewii

Dzięki stewii, aspartam i inne sztuczne słodziki odchodzą z naszej diety. Liście stewii są zdrowsze niż ciężki cukier.

Jedna roślina wystarcza dla okazyjnego słodzenia. W zależności od zużycia dla jenej rodziny suszonych liści stewii potrzeba z około 4 – 6 roślin. Stewia jest rośliną wydajnieszą od zwykłego białego cukru, gdyż jej jedna łyżka odpowiada 8 łyżkom cukru białego.

Warto wiedzieć, że suszone liście stewii są słodsze niż świeże liście ziela. Najlepiej zbierać je na jesień, czyli  po połowie września i w październiku, gdyż wtedy są najsłodsze.

Stewia w kuchni – zastosowanie

Japończycy ponad 40 lat temu nauczyli się jak ekstrahować dwa słodkie skłądniki stewii, rebaudiozyd A i stewiozyd, z zielonych nieoczyszczonych liści. Japończycy do niedawna zużywali jej najwiecej. Dodawali ją do napojów, soków, gumy do żucia, piklów, mrożonych deserów, pasty fasolowej oraz różnych produktów niskokalorycznych.

Stewia w doniczce

Stewia w doniczce

Stewia świetnie smakuje w herbatach i innych napojach oraz świetnie zastępuje cukier w deserach typu galaretki, kremy i masy oraz ciasta, które nie będą pieczone. Warto pamiętać, że stewia to nie jest taki idealny zamiennik cukru i nie łączy się dobrze z drożdżami, gdyż ciasto nie wyrasta, a także nie nadaje się do ciast kruchych. Stewia dodana w dużej ilości staje się gorzka, więc należy uważać z jej ilością. Do tych ciast lepiej nadaje się kolejny naturalny zamiennik ksylitol, czyli cukier brzozowy.

Stewia jest odporna na temperaturę, więc można dodawać ją do przetworów i soków, gdyż nie traci swoich wartości podczas gotowania, pieczenia oraz pasteryzacji.

Rewelacyjną alternatywą dla słodzenia jest produkcja własnego syropu ze stewii. Przygotowanie syropu jest bardzo proste, wystarczy gotować wysuszuszone liście przez kilka minut na wolnym ogniu w małej ilości wody. W ten sposób powstaje bardzo słodki skoncentrowany wywar, który może być używany do słodzenia, a także może być przechowywany przez około 3 tygodnie w lodówce. Przygotowanie takiego syropu jest bardzo wygodne, gdyż nie ma potrzeby przygotowywać wywaru za każdym razem, kiedy chcemy przygotować deser czy posłodzić herbatę. Ponadto samodzielne przygotowane wywaru daje pewność że jest to produkt całkowicie ekologiczny bez chemicznych dodatków czy ulepszaczy.

Na co warto uważać przy wyborze stewii oraz produktów z niej

Ważne, aby nie kupować bezbarwnych substancji ani białych proszków, które są rafinowane i nie zawierają cennych substancji. Wtakich produktach należy uważać na meltodekstryne, która posiada tyle samo kalorii co zwykły cukier. W produktach spożywczych stewia oznakowana jest jako dodatek do żywnosci – E960.

Author: Mariusz

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.