Stewia

W czasach, kiedy naokoło bombardują nas coraz częściej nowymi, zdrowymi produktami zdrowej żywności albo ofertami, które pomogą szybko nam schudnąć, warto zastanowić się co tak naprawdę powinniśmy wprowadzić do swojego życia i w jakiej formie. Stewia to naturalny słodzik rozpowszechniony już nie tylko w Japonii, ale także na całym świecie. Stewia pochodzi z Paragwaju i rośnie w stanie naturalnym w Ameryce Południowej, gdzie od ponad 1500 lat używana jest przez Indian Guarani. Do Europy dotarła w XVI wieku przez hiszpańskiego botanika Pedro Jamie Esteve. Ze 110 gatunków stewii właściwości słodzące posiada tylko 19 z nich. Najsłodsza to Stevia rebaudiana.


Stewia to mała krzewinka z rodziny astrowatych. Roślina ta jest blisko spokewniona z estragonem  i rumiankiem.W środowisku naturalnym osiąga ona około 40 – 60 centymetrów oraz wytwarza niewielkie około 3 centymetrowe liście i drobne białe kwiaty.

Roślinę możemy wyhodować sami, gdyż uprawa stewii w domu nie należy do trudnych. Uprawę stewii możemy zacząć od kupna nasion lub sadzonki stewii, które mają podobną cenę około 6 – 7 złotych. Nasiona bądź sadzonki stewii najlepiej kupować ze znanych nam źródeł, gdyż mogą nam nie wyrosnąć wcale albo szybko zmarnieć, jeśli były nawożone chemią.

Invalid Displayed Gallery

Stewia – wartość odżywcza

Stewia zawiera białka, witaminy z grupy B i C oraz wiele cennych minerałów, takich jak : chrom, żelazo, wapń, potas, selen, krzem, kobalt, cynk.

Zastosowanie lecznicze stewii

Sadzonka stewii uprawiana w domu

Stewia najczęściej używana jest w postaci nieoczyszczonego liściastego ziela. Stewia smakiem przypomina lukrecję, dlatego smaku cukru nam nie zastąpi, ale można się do jej smaku przyzwyczaić.

Roślina ta jest używana do utrzymywania równowagi poziomu cukru we krwii, gdyż w mniejszym stopniu podnosi glukozę we krwi niż inne specyfiki. W wielu krajach stewia zalecana jest cukrzykom. Stewia polecana jest przy cukrzcy grupy II.

Roślina ta równoważy pracę tarczycy, działa regenerująco na trzustkę, a także zwalcza nadciśnienie.

Wszystkie rodzaje stewii hamują łaknienie cukrów. Nieoczyszczone liście stewii znacznie zwiększają energię organizmu oraz pobudzają apetyt. Reguluje pracę przewodu pokamowego do produkcji zdrowych stolców.

Stewia w kosmetyce

Stewia od setek lat jest bezpiecznym środkiem stosowanym w celach leczniczych nie tylko jako ziołowy słodzik, ale również składnik środków kosmetycznych.

Ziele stewii wykorzystywane jest jako dodatek do maseczek i innych wyrobów kosmetycznych przy czym zwalcza trądzik, zamyka pory, dezynfekuje skórę oraz działa jako środek przeciwgrzybiczny i antybiotykowy, przeciwdziałający stanom zapalnym.

Stewia zmiejsza skłonność do rozwoju próchnicy zębów, a nawet wykorzystywana jest w leczeniu paradontozy. Może być wykorzystywana jako dodatek do pasty do zębów.

Author: Mariusz

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.