Przepis na zakwas buraczany nie tylko na święta

Przyzwyczailiśmy się, że zakwas buraczany nastawiamy zazwyczaj w okresie przedświątecznym. Zakwas  to również cenny probiotyk o wielu właściwościach leczniczych, które warto poznać.  Należy pamiętać o jego walorach kulinarnych.

Zakwas buraczany – wartość odżywcza

Zakwas buraczany to nie tylko składnik czerwonego barszczu , ale również cenny probiotyk. Można go pić przez kilka miesięcy po pół szklanki 3 razy dziennie. Zakwas buraczany ze względu na zawartość laktobakteri ( bakterie kwasu mlekowego ) wpływa na stan jelit.

W okresie jesienno – zimowym buraki to cenne warzywo. Buraki zawierają w sobie potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, antocyjany, betanina, rzadkie mikroelementy (rubid, cez, lit, stront, kobalt), kwas foliowy, witamina C (jej zawartość podczas kiszenia wybitnie rośnie), jak również witamin z grupy B.

Zastosowanie zakwasu buraczanego

Zakwas buraczany jest świetny na anemię, a także podczas leczenia antybiotykami w celu podniesienia hemoglobiny.  Zakwas jest dobry również na zgagę i zaparcia.

Zakwas buraczany wpływa nie tylko na układ krwionośny, ale wpływa na pracę nerek i wątroby. Picie zakwasu buraczanego jest korzystne przy nadciśnieniu, a także, gdy chcemy wzmocnić odporność naszego organizmu.

Składniki potrzebne do wykonania zakwasu buraczanego

Składniki potrzebne do wykonania zakwasu buraczanego

Zakwas buraczany swą tradycją wywodzi się z Kujaw, gdzie nazywają go kulisem. Wiadomo, że barszcz czerwony przygotowany z torebki, bądź zaprawiony octem nie będzie smakował tak, jak ten przygotowany na tradycyjnym zakwasie.

Dzięki zakwasowi z buraków zawdzięczamy głeboki, klarowny i przejrzysty kolor oraz wyjątkowy aromat.

Przygotowanie zakwasu buraczanego jest niesłychanie łatwe, gdyż w większości robi się on sam.

Przepis na zakwas buraczany

Składniki:

  • około 1 kilograma buraków
  • kilka ząbków czosnku (w zależności jak kto lubi)
  • cebula
  • picsay-14186522762 litry przegotowanej i przestudzonej wody
  • kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • kilka listków laurowych
  • kminek, majeranek
  • gałązka sosny i rozmarynu
  • kilka goździków
  • łyżka soli himalajskiej lub morskiej
  • kromka razowego chleba na zakwasie

Wykonanie:
picsay-1418652030Buraki myjemy, obieramy cienko ze skórki bądź ją zostawiamy, co jest zdrowsze. Wtedy ucinamy końcówki z obu stron ( u nas obrane zostały te buraki na których były bruzdy i zagłębienia ). Kroimy w plastry, krążki, ósemki, ćwiartki – jak kto uważa.
Układamy w kamionce lub dużym słoju- ważne, aby naczynie w którym przygotowujemy zakwas buraczany było wyparzone i czyste.

Układamy pokrojone buraki i dodajemy przyprawy wedle uznania.Zalewamy przegotowaną wodą tak, aby wszystkie buraki były przykryte. Na wierzch kładziemy kromkę chleba razowego.

picsay-1418651233Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i zabezpieczamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. W cieplejszym miejscu szybciej sie kisi. Podczas kiszenia na zakwasie robi się piana, zbieramy ją  i wyrzucamy.

Zakwas buraczany jest gotowy, kiedy czujemy wyraźny kwaśny zapach. Gotowy zakwas buraczany filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek.

W chłodnym miejscu możemy przechowywać zakwas przez kilka miesięcy. Należy pamiętać, aby najpierw zalać zakwas odrobiną oleju.

Author: Marlena

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.