Rzeżucha dobra na każdą porę roku
Gru18

Rzeżucha dobra na każdą porę roku

Rzeżucha to skarbiec wielu cennych składników odżywczych i niestety kojarzy nam się najczęściej z nadchodzącą wiosną oraz świętami Wielkanocnymi.Powinniśmy docenić ją najbardziej w okresie zimowym i przedwiośniu, kiedy ciężko o dobrej jakości warzywa, które w tym okresie najczęściej  uprawiane są za pomocą chemii. Zapewne każdy wie jak uprawiać rzeżuchę, ale czy każdy wie jakie ma wartości i jak wykorzystać ją nie tylko dla ozdoby?...

Read More
Przepis na zakwas buraczany nie tylko na święta
Gru16

Przepis na zakwas buraczany nie tylko na święta

Przyzwyczailiśmy się, że zakwas buraczany nastawiamy zazwyczaj w okresie przedświątecznym. Zakwas  to również cenny probiotyk o wielu właściwościach leczniczych, które warto poznać.  Należy pamiętać o jego walorach kulinarnych. Zakwas buraczany – wartość odżywcza Zakwas buraczany to nie tylko składnik czerwonego barszczu , ale również cenny probiotyk. Można go pić przez kilka miesięcy po pół szklanki 3 razy dziennie. Zakwas...

Read More
Rukola i jej ukryte talenty
Lis15

Rukola i jej ukryte talenty

Rukola – aromatyczna, pikantna i zdrowa.  Od kilku lat znowu panuje moda na tę roślinę, która przywędrowała do nas z Włoch.Roślina ta jest bardzo doceniana w kuchni śródziemnomorskiej, uważanej za najzdrowszą. Rokietta siewna, a rukola – co je różni Rukola (Rucola Selvatica) jest często mylona z rokiettą siewną (Eruca sativa), która była znana w Polsce już przed wojną. Rokietta bądź rukiew siewna to polska nazwa tej...

Read More
Ocet jabłkowy – lek na zakwaszony organizm
Lis14

Ocet jabłkowy – lek na zakwaszony organizm

Ocet jabłkowy jest wszechstronnym lekiem oraz naturalnym kosmetykiem. Można odnaleźć wiele korzyści ze stosowania tego specyfiku. Ocet jabłkowy  jest prostym rozwiązaniem, a w wielu przypadkach takie naturalne rozwiązania są o wiele lepsze niż stosowanie środków chemicznych. Wiele osób uznaje, że liczba chorób w których pomaga zaczyna sie na A, a kończy na Z. Ocet jabłkowy i jego właściwości Znany był już ponad 5 tysięcy lat temu w...

Read More
Bazylia – zioło na szczęście
Lis11

Bazylia – zioło na szczęście

Bazylia kojarzy się nam z kuchnią włoską, więc warto dowiedzieć się o jej różnorodnym zastosowaniu. Nadaje się do uprawy w doniczce na nasłonecznionym parapecie bądź balkonie, im więcej słońca tym intensywniejszy smak.Spełnia się również jako roślina dekoracyjna. Uprawiana w domu jest bardziej aromatyczna niż ta z półek sklepowych oraz utrzymuje się o wiele dłużej. Obecnie odkryto 60 gatunków i 150 odmian bazylii. Skąd wzięła...

Read More
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.