Jak zrobić domowy ocet jabłkowy

Najlepszy jest ocet w wersji domowej taki z zawiesiną, czyli nierafinowany, niefiltrowany oraz niegotowany. Jednak jeśli brakuje nam czasu i musimy zaopatrzyć się w produkt ze sklepowej półki ważne, aby wtedy wybierać ten mętny. Najważniejszym czynnikiem przy wyborze robienia swojego własnego octu jest świadomość używania w pełni wartościowego produktu.

Jak zrobić własny ocet jabłkowy?

JABŁKA

Przepis na ocet jabłkowy jest banalnie prosty. Ocet jabłkowy nie jest trudny w przygotowaniu, ale na efekt końcowy trzeba czekać do około 8 tygodni w zależności od warunków w jakich go przygotowujemy.

Wystarczą nam jabłka i cukier ( warto zastąpić zwykły cukier , np. ksylitolem bądź melasą).

Ocet jabłkowy można zrobić na samych skórkach i gniazdach nasiennych, pozostałą część jabłka można spożytkować na jabłecznik bądź ususzyć.

Domowy ocet po tygodniu fermentacji

Domowy ocet po tygodniu fermentacji

Wypełniamy słój skórkami do około 2/3 objętości i zalewamy letnią, przegotowaną, osłodzoną wodą ( łyżka na około litr płynu). Ważne , aby nie zalewać do końca, gdyż podczas fermentacji jabłka unoszą się. Słój zawiązujemy płótnem i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na około 2 tygodni. Należy pamiętać, aby 2- 3 razy dziennie drewnianą łyżką zamieszać w celu wypuszczenia zbierających się gazów. Po tym okresie przecedzić przez gazę, przelać do mniejszego słoja i kontynuować dalszą fermentację, która ustaje po około 60 dniach.Ważne, aby w tym czasie chociaż raz dziennie go przemieszać.

Ocet po 6 tygodniach

Ocet jabłkowy po 6 tygodniach fermentacji

Po tym okresie ocet zaczyna się klarować. Przelewamy go do butelek ( najlepiej ciemnych) i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Ocet nie będzie klarowny, ale to nie świadczy o jego nieprzydatności, wręcz przeciwnie jest bardzo wartościowy.

Zastosowanie w kuchni

Ocet jabłkowy jest prawie bezkaloryczną przyprawą i śmiało może zastępować majonez w sałatkach. Sosy czy dressingi dobrze smakują na takim occie. Ponadto pikle w nim marynowane mają rewelacyjny smak, a poza tym mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym.

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Smak octu można urozmaicić dodając do niego zioła, warzywa, a nawet owoce.

Dietetycy zalecają pić co najmniej szklankę wody z łyżką octu oraz łyżką miodu. Ważne, aby dawka dzienna nie przekraczała 6 łyżek octu.

Ryż stanie się puszysty, jeśli podczas gotowania dodamy do niego łyżkę octu. Kapusta nie będzie wydzielać nieprzyjemnego zapachu jeśli dodamy do niej łyżkę octu.

Marynowane grzyby

Marynowane grzyby

Warzywa, które nam zwiędły odżyją jeśli wstawi się je na chwilę do wody z odrobiną octu. Woda taka pomoże nam pozbyć się insektów z sałaty oraz chemii z warzyw i owoców, kiedy zostawimy je namoczoną na conajmniej 10 minut.

Author: Marlena

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dziennik pracy 10.06.2016 - Mariusz zarabia - […] Tradycyjnie codziennie świeża sałatka z naszych sałat z dodatkiem naszego octu jabłkowego. Ocet jabłkowy 250ml średnio kosztuje 6-8 zł…

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.